Finlàndia – Helsinki

A principis de Setembre del 2018, dos professors de secundària, en Pere Barceló i na Lisa Mestre, van ser els primers en participar en aquestes mobilitats europees i van partir cap a Helsinki, Finlàndia, a dur a terme un curs sobre diferents aplicacions TIC a l’aula. Aquest curs, anomenat “Interactive ICT-based and web tools for an effective blended, flipped and cooperative learning” els va donar moltes eines i experiències que ens expliquen a continuació.

En bon diumenge vam partir cap a Barecelona per agafar el nostre vol cap a Helsinki, capital de Finlàndia, acompanyats del nostre “Lledoneret” que sortía per primera vegada de l’illa; tota una aventura per a ell i per a nosaltres!

El curs es duia a terme molt a propet del lloc on ens allotjavem i hi participaven professors de moltes nacionalitats europees. Per això, el primer dia va ser una mica d’introducció on cada participant es va presentar i explicar el seu sistema educatiu i la feina que feien a les escoles. N’hi havia molts de semblants al nostre sistema educatiu i d’altres ben diferents, dels quals vam poder agafar moltes idees. Per part nostra, també els vam poder explicar que la nostra escola és una cooperativa i com hi feim feina. Aquest tret els va sorprendre molt i per això van gaudir molt d’escoltar-nos.

El segon dia ja vam entrar en matèria i ens van fer registrar a la plataforma educativa “Edmodo”, des d’on ens anaven penjant materials, on nosaltres els anavem posant en pràctica i ons ens podíem comunicar entre tots els participants al curs i el formador. Aquest dia va ser ben intens, ja que ens van començar a introduir moltes aplicacions web que havíem de provar. Algunes d’aquestes primeres aplicacions van ser: “TesTeach”, “WeSchool”, “BookCreator”, “Padlet”, “Spotlight” i “EdShelf”. Va ser un dia molt intens però molt profitós.

Continuant amb la dinàmica del dia anterior, el tercer dia ens van presentar una sèrie d’eines més per poder treballar dins classe altres aspectes que ahir no ens havien mostrat. Vos passam a detallar les eines amb les que vam treaballat en aquesta sessió: “Genially”, “EdPuzzle”, “MySimpleShow” i “TedEd”. Hem de dir que moltes de les eines d’aquest tercer dia ja les coneixiem prèviament, però vam poder descobrir-ne funcions noves que encara no havíem treballat; així que ens va ser ben profitós igualment.

El quart dia va ser tan intens o més que els anteriors, i en aquest cas vam curiosejar aplicacions que treballen la comunicació dins l’aula, en el contexte del “digital story telling”. Algunes d’aquestes aplicacions són: “Canva”, “Coogle”, “Poplet”, “ScreencastOmatic”, “Adobe Spark”, “Makebeliefscomix”, “Pixton”, “Studio Code”, “Quizlet” i “Kahoot”, entre d’altres. Com veis, un altre matí amb molta informació per processar. Per això, aquest mateix dia, l’horabaixa, vam fer una espècie de creuer per desconnectar una mica, descobrir les illes properes a la ciutat de Helsinki i viure de primera mà el clima finlandès a mar oberta. Tota una experiència congeladora que ens va permetre conèixer moltes curiositats d’aquesta ciutat que ens acollia durant uns dies.

El cinquè i darrer dia del curs el vam concloure fent una visita a una escola finesa, la “European School of Helsinki (ESH)”. Hem de dir que teníem les expectatives molt altes i que vam quedar una mica decebuts, ja que, les escoles nòrdiques, com són mundialment conegudes, tenen un prestigi que realment no vam poder veure en aquesta escola. Hem de dir que aquesta escola no és una escola ordinària del nord, sinó que més aviat com les nostres. El que és clar, és que no ens podem comparar en quant a instal·lacions, però el sistema educatiu (pel que fa a aquesta escola), no en difereix gaire. Tot i així, va ser molt positiu poder entrar dins l’escola, veure les instal·lacions, les aules i experimentar l’ambient escolar que hi havia. 

Per acabar, després de l’entrega dels certificats d’assistència i les fotos de grup de rigor, despedides cordials i oportunes amb la resta dels participants, vam seguir la visita del que ens quedava per veure a Helsinki i aprofitar els darrers moments en aquesta meravellosa ciutat que ens havia obert els braços i tant ens havia ensenyat.

I fins aquí la nostra aventura europea!

P.D: En arribar, vam passar el nostre estimat “Lledoneret” a les companyes que viatjavem cap a Florència. No passeu pena que li encanta viatjar! 😉