NIJMEGEN – HOLANDA

El passat més de setembre de 2019, a través del programa Erasmus +, ens va sortir l’oportunitat d’anar a fer un Job Shadowing al Montessori College de Nijmegen (Holanda). L’experiència fou molt positiva i enriquidora, ja que durant els cinc dies que vàrem estar allà, vàrem poder comprovar de primera mà com és aquesta metodologia tant famosa que empren en aquest col·legi de la ciutat holandesa.

Nijmegen, està situada al sud-est d’Holanda, i és considerada una de les ciutats més antigues del país. Tot i això, es caracteritza per ser molt acollidora i tenir un moll futurista que, juntament amb la selecció de cafès i restaurants li donen vida a la ciutat.

El primer en donar-nos la benvinguda a la ciutat i a l’escola fou el fred. Aquest clima tant característic de la regió però, no impedeix que els milers d’alumnes i centenars de professors recorrin els infinits Km de carril bici que existeixen a la regió.

El primer dia vàrem fer una visita guiada per les instal·lacions. L’escola és enorme i molt nova, situada a uns km del centre, enmig del bosc i consta de dos edificis. El sistema educatiu holandès no és com el sistema educatiu espanyol però l’escolarització allà, també és obligatòria fins als 16 anys.

Entre cafè i cafè, per espassar-nos el fred, anàvem coneixent als professors dels centre i intercanviàvem opinions, assistíem a les seves classes i anotàvem a una llibreta tot allò que creiem que podríem aplicar aquí, a la nostra escola. Amb el pas dels dies, ens acostumàvem a la vida d’allà; aixecar-se ben d’hora – fred – cafè – més cafè – dinar – cafè – més fred – i a dormir prest.

El que més ens va engrescar de l’escola fou el seu programa AGORA, adreçat a nins d’entre 12 i 14 anys. El dia a AGORA comença cada matí amb una reunió del professorat que integra el programa. Desprès arriben el alumnes i durant la primera mitja hora fan una activitat conjunta. Un cop finalitzada la primera sessió, els alumnes es situen al seu espai de treball (dissenyat per ells mateixos) i a partir d’aquí, l’alumne/a té llibertat per decidir el que vol treballar. La funció del professorat en aquest cas és la de assessorar els nins amb els seus reptes i intentar que puguin abastar totes les matèries que existeixen al programa.

Els dies passaven i cada vegada enteníem més aquell sistema educatiu, aquella manera de treballar, aquell tarannà tant disciplinat i aquella manera d’entendre l’educació. Hem de destacar que per nosaltres el nivell cultural del país és el que pensam pugui ser la peça clau de les diferències que poden existir entre el nostre sistema educatiu i el seu.

Una vegada més, i des de aquí, volem agrair a l’escola la confiança que va dipositar en nosaltres per fer aquesta sortida a l’estranger, i d’aquesta manera haver pogut créixer com a docents.