INFANTS D’1 A 3 ANYS: IDEES PER A FER A CASA

Benvolgudes famílies:

Haver d’estar tancats dins ca nostra és difícil per a tots, però sobretot per als més petitons de la casa. Aquests dies són un gran repte i ben segur que estau posant tot el que està al vostre abast per a fer aquests dies més fàcils. Des de l’escola ens agradaria oferir-vos una sèrie de propostes perquè aquestes setmanes a casa siguin més entretengudes i bones de dur. Esperam que us siguin útils!

Pautes generals

 • Seguim amb les rutines i horaris familiars amb la mesura del possible i estimulam els hàbits d’autonomia: aixecar-se, rentar-se la cara i les mans, col·laborar en vestir-se i desvestir-se, posar-se les sabates, etc. així i tot, caldrà ser flexible en molts de moments, tenint en compte que aquesta situació és difícil d’entendre i assimilar pels més petitons de la casa.
 • Treballam la seva autonomia i hàbits de treball aprofitant les tasques domèstiques com puguin ser ajudar a parar taula, preparar el moment de bany i el pijama junts, col·locar els coixins del llit o el sofà, endreçar la seva àrea de joc, etc.
 • Aprofitam per fer l’hora del bany un lloc de relaxació, gaudir d’aquest moment en tranquil·litat i perquè no, que sigui un espai d’experimentació amb banys de bombolles, música de fons o amb joguines per fer joc simbòlic. Es pot aprofitar, també, després del bany per fer un petit massatge.
 • Es poden fer, de tant en tant, conjuntament amb l’infant, vídeos, àudios o algunes vídeo cridades perquè segueixi amb contacte amb els seus familiars i amics més propers. També es pot parlar dels companys de l’escoleta, recordant els noms i si es tenen fotografies, que pugui veure’ls.

Alguns idees d’activitats que es poden fer a casa són els següents:

 • Mirar i contar contes o també cercar audiollibres online.
 • Jocs de falda com serra mamerra, arri arri tatanet o serra serra serrador.
 • Recordar les cançons de l’escoleta: Plou i fa sol, A la vora de la mar, Una mosca volava per la llum, Clip clap el meu cavall negre, El lleó, La lluna la pruna, Tip i tap cau la pluja, Mirau bé allà dalt, Caragol treu banya, Sol solet, Jo vaig veure un moix, etc.
 • Escoltar música de tota mena i ballar. Als infants els hi encanta compartir aquests moments amb els pares i germans.
 • Ficar objectes dins una motxilla o capsa i amb la textura endevinar què és.
 • Activitats manipulatives o d’experimentació: a l’escoleta han fet moltes activitats d’aquests tipus que nosaltres també podem realitzar a casa com són:
  • Manipular pasta i farina
  • Jugar amb paper de diari
  • Posar-se dins una capsa de cartró grossa i pintar-la
  • Amb els més petitons es pot preparar una panera dels tresors amb objectes que trobam per casa, preferentment de materials naturals i anar-la canviant cada un parell de dies (es poden fer paneres amb objectes de diferents textures, classificats per colors, objectes que trobam a la cuina o al bany, objectes que fan renous… les idees són infinites).
  • Traspassar taps de suro o altres objectes petits d’un plat a un altre amb unes pinces o culleres grosses.
  • Jugar amb paperins o serpentines de diferents colors (podem aprofitar si tenim decoració vella de l’arbre de nadal
  • Pintar amb pinzell, ceres, guixos de colors… També es pot experimentar pintant amb xocolata, per exemple. Es pot pintar damunt papers grossos, cartó, envasos de iogurt, etc.
  • A la cuina es pot aprofitar per ajudar a tallar lletuga amb les mans, remenar els ingredients, fer galetes, pinxos de fruita, gelatina, jugar amb pasta bullida (a la qual se li pot haver afegit colorants), etc.
  • Oferir materials i pots per jugar a introduir i treure objectes de recipients, tapar i destapar,etc.
  • Enroscar i desenroscar taps de botelles, enfilar macarrons o cartons de paper higiènic, fer torres amb cubs, capses de sabates buides i/o fustes. 
  • Es pot aprofitar aquests dies per sembrar llegums en cotó, regar-los i veure com creixen.
 • Fer un poc de psicomotricitat, els nins necessiten moure’s i, encara que a casa no tenim una aula preparada, podem improvisar un espai motriu amb coixins, matalassos, estoretes, etc. perquè l’infant pugui pujar, baixar, passar per davall o per damunt d’objectes, fer títeres, amagar-se, etc.
 • Activitats de joc simbòlic: jugar amb pepes, fer de perruquers/es, cuiners/es… treure les desfresses que tenim a casa o amb roba i complements dels adults i desfressar-nos, fer cabanes davall la taula amb llençols, tovalloles o cartó.

Us passam també uns enllaços molt interessants:

D’aquestes propostes agafau les que us venguin més de gust, les que trobeu que entretindran més al vostre infant o estan més adaptades al seu nivell maduratiu, i sobretot, gaudiu d’estar amb els vostres fills, de cada moment, perquè estar algunes estones ajaguts junts al sofà simplement pel gust d’estar-hi també és bo.