ITÀLIA – FLORÈNCIA

Del 15 al 18 d’octubre del 2018, la professora Maria Antònia Vaquer (ESO) i la mestra Caterina Obrador (Primària) van viatjar a Florència a realitzar el curs anomenat “Build Your App” i aquí en teniu una mica de la seva experiència: 

Amb moltes ganes vam anar a Florència (Itàlia) a realitzar un curs que ens cridava molt l’atenció. Després de fer escala a Barcelona, vam posar els peus a una bellíssima ciutat on l’art és el protagonista. Hem de dir que vam gaudir de la ciutat però també de la feina que hi vam fer allà. I, a continuació, us contam la nostra experiència:

A l’acadèmia on es realitzava el curs teníem companys de Croàcia, Bulgària, Polònia, Finlàndia, República Txeca i Letònia. L’idioma emprat era l’anglès, tant per comunicar-mos com pel desenvolupament de les sessions. 

El primer dia va ser una mica d’introducció i cada company de curs ens explicava com era el seu sistema educatiu i com feien feina dins l’aula amb els seus alumnes. En realitat n’hi ha molts que s’assemblen als nostres però n’hi ha d’altres completament diferents! Nosaltres, també vam aportar el nostre granet d’arena i vam explicar com és la nostra escola i la nostra forma de fer feina. Els va sorprendre que fóssim una escola cooperativa! 

Ja el segon dia vam començar amb les sessions. Vam instal·lar una aplicació al mòbil i a l’ordinador anomenada “MIT APP inventor” la qual consisteix en l’ús d’un intuïtiu programari per construir aplicacions per mòbils o tauletes. Inicialment fou creat pel MIT (Institut tecnològic de Massatchusetts) i acollit per Google amb la finalitat de què qualsevol persona amb criteri pugui crear-se la seva pròpia aplicació, ja sigui tant per interès propi tan escolar. Per dur-ho a terme s’han de realitzar dues senzilles passes:
1) El disseny de l’aplicació
2) L’edició dels blocs de l’aplicació

D’aquesta manera, així com anam sumant peces a l’editor de blocs, el resultat és immediat al telèfon mòbil o tauleta.

Ens vam endinsar al món de la programació sense cap llenguatge específic i amb un programari vam creat algunes aplicacions fàcils que, amb els nins de més edat, són útils i senzilles d’emprar. Amb els més petitons (infantil i primària) ens caldria una mica més d’esforç, però… tot és possible!

A continuació, us mostram un llistat d’algunes de les nostres creacions: 

 • Creació de GPS; i el vam anar a provar per la ciutat: latitud 43° 77′ 46″’, longitud 11° 24′ 64″’, precisió 1’5 m… Les voltes que li vam donar al “coco” van servir per fer una festa del producte de ser constants.
 • Selector d’alumnes a l’atzar: on les variables i els botons hi juguen un paper molt important
 • “I am the star”: minijoc que ens ha servit per conèixer la immensa quantitat d’opcions amb què ens delecta aquest programa.
 • Altres jocs realitzats foren els titulats: “Kill the bug” i “Photo Art” on hi vam aprendre a posar sensors i temporitzadors, agafar coordenades de referència i fer-les visibles a qualsevol pantalla.
 • El darrer dia vam programa una calculadora bàsica; suma, resta, multiplica i divideix, i és més, guarda el nombre obtingut i pots tornar a emprar per seguir fent operacions.

  Després de programar i conèixer les diferents opcions d’aquest programari, el nostre mestre, en Lorenzo, ens va mostrar un apartat anomenat “Gallery” en el qual hi vam trobar una gran quantitat de jocs o app adaptats a l’educació, amb la peculiaritat que estan oberts i amb tot el programari actiu per saber com s’han fet i amb la possibilitat de copiar, afegir o modificar el codi per fer-t’ho teu.

  És més, ens vam adonar que tots aquests jocs/app els pots instal·lar a la teva tauleta o mòbil i usar-los a qualsevol banda sense la necessitat d’estar connectats a la xarxa. I fins i tot passar-les als teus companys perquè els altres la puguin emprar.

  I arribat aquest punt, consideram que el curs he estat molt interessant, útil i actual, malgrat que una setmana no basta per aprendre aquest llenguatge de programació, el seu codi. Cal molta paciència, temps, constància i perseverança per aprendre a programar aplicacions més complexes.

  De cara a l’escola, amb els més petitons veim una mica complicat usar-les, ja que no disposam ni de telèfon mòbil ni de tauleta a l’aula, potser amb els més grandets sigui més viable, ja que estan més capacitats per aprendre a programar. Però com diu la dita: Roma no es va construir en un dia. Cal temps, més formació i implicació.