TEACHING IN THE NETHERLANDS LAST DAY

I així com tot comença, tot arriba a la fí. El temps passa, però les experiències perduren

Ja acabam la setmana per Nijmegen. El nostre professor Pere Barceló ha fet la seva estada amb el programa Erasmus+ KA1. Ha estat una setmana que no basten els adjectius del nostre vocabulari per definir-la. El món de l’educació és complexe, i molt més quan l’aventura és desconeguda i arriscada. El sistema educatiu de l’escola Holandesa i en particular de l’escola Montesori és molt diferent al nostre. Els alumnes tenen pràcticament total llibertat per organitzar els seus estudis i per assistir a les classes. A més a més, la seva assistència no és “productiva” (o ho és d’una altra manera) com la dels nostres alumnes. Ells, poden estar dins l’aula mejant, jugant amb el mòbil, poden sortir d’ella a qualsevol moment, i el respecte cap al professor es mesura amb unes altres unitats que no estem acostumats a utilitzar.

Fer classes a un país extranger, en anglès, és de per sí complicat, però sens dubte que ha estat molt motivador i el “feedback” ha estat molt positiu. Les classes que ha impartit en Pere, han parlat sobre genètica, cèl·lules, biologia general i microscopia. Cada una d’elles, ha estat estructurada amb una breu presentació dinàmica, amb preguntes cap als alumnes que podessin despertar l’interés cap al tema en qüestió seguides d’una sèrie de pràctiques per tal d’apropar a la realitat alguns dels conceptes tractats.

Sens dubte la pràctica més interessant i que més impacte ha causat ha estat l’estracció d’ADN de plàtan, encara que l’observació al microscopi de diverses mostres de teixits també ha estat molt valorada i motivadora.

Tot i la dificultat que comportava aquesta aventura, ha estat una de les experiències més gratificants que un professor pot tenir. Veure que alumnes i professor, comunicant-se amb una llèngua no comú entre les seves llèngües natives, s’han entès a la perfecció, establint una relació dinàmica dins l’aula, amb preguntes i respostes, amb dubtes resolts i amb una il·lusió mútua d’ensenyar i aprendre, ha estat sens dubte emocionant.

Cal destecar també l’ajuda dels professors Holandesos, que en tot moment han fet sentir en Pere còmode i a gust, aportant-li també una nova visió de l’ensenyament, que podrà endur-se’n de regal cap a n’Es Lledoner. I com no, l’ajuda i suport inestimable de les professores Lisa Mestre i Katerina Srpova, que han estat les guies i correctores en tot moment durant el projecte.

La llauna ja s’ha obert. L’experiència ha estat gratificant i segur que si surt l’oportunitat, es repetirà!!