STOCKHOLM

Day 1

Passades les dues del matí els professors de la nostra escola Mar Vicens i Pere Barceló han arribat a la capital sueca. Una temperatura de 8 graus ha estat la benvinguda que els ha oferit el país nòrdic i s’auguren pluges i fred durant tota la setmana. Per començar l’aventura sueca, han assistit a la presentació del programa Educational encounter with schools in SWEDEN. Organisation and Management of Learning, dut a terme per l’organització English matters. L’estada mostrarà als nostres professors el funcionament del sistema educatiu suec, i els permetrà interactuar amb més de 90 professors vinguts de 10 països diferents d’Europa. 

La primera presa de contacte oficial serà demà, dilluns 19, la qual començarà amb una visita pels llocs més emblemàtics d’Estocolm, ja que el coneixement de la història i la cultura d’un país és la base per poder entendre i dur a terme una educació amb pilars sòlids que suportin el futur dels seus ciutadans.

 Day 2

Avui el dia ha començat a l’estàtua de Gustau Adolf II, qui va ser anomenat “El lleó del nord” gràcies a les seves gestes bèl·liques que van aconseguir unificar tots els territoris que ara formen Suècia, i defensar-los dels atacs danesos i alemanys durant el seu regnat. La visita a Estocolm ens ha portat a veure el palau reial, el parlament, l’òpera i tot un seguit dels edificis més emblemàtics i històrics de la ciutat. Hem coincidit amb el que possiblement serà a partir de demà el primer ministre (home baixet del partit moderat, Ulf Kristersson).

La pluja i el vent ens han acompanyat durant la visita i ens han fet oblidar per un moment la temperatura de la nostra illa. 

A les 14 h hores hem assistit a una presentació del sistema educatiu suec per part del director d’una escola privada. Resulta que les escoles públiques i privades reben la mateixa quantitat d’ajudes i que l’única diferència és que unes no trien els professors i les altres sí. Hem fet la pregunta de si hi havia relació amb les escoles concertades o cooperatives com la nostra i la resposta ha estat afirmativa. Resulta que un 65% d’aquestes “escoles privades” són cooperatives. 

A part dels sous dels professors, un altre aspecte a destacar ha estat que l’educació dels 6 als 16 anys és obligatòria i totalment gratuïta (inclosos llibres, aparells electrònics, transport, menjador, bolígrafs…) amb un cost mitjà d’uns 7000 €/alumne/any inclosos els sous del professorat. Les ràtios són d’un màxim de 34 alumnes per professor i s’incentiva al professorat a baratar de centre per tal que no s’acomodi, pujant-los el sou a cada canvi de centre que realitzen.

Demà tocarà la primera visita a una escola i a veure com realment funcionen in situ aquestes escoles.

Day 3

Avui hem dut a terme la primera visita a una escola, Ängskolan. Es tracta d’un centre educatiu al barri de Sundbyberg construït l’any 1954, on per començar el director i el cap d’estudis ens han parlat una mica dels seus trets més característics i el seu funcionament. Per destacar un parell de característiques que ens han cridat l’atenció serien:

– Totes les classes es fan en Suec, menys l’Anglès i la tercera llengua (Alemany, Francès o Castellà).

– Els nouvinguts tenen un temps d’aprenentatge de la llengua sueca abans d’incorporar-se al nivell que els pertoca. Això significa que professors nadius de les seves llengües els mostren l’idioma i si no troben professors nadius, opten per altres persones sense la titulació de professor, però que demostrin que tenen un mínim d’estudis amb la llengua.

– No es troben sovint amb aquestes situacions, ja que pràcticament no tenen immigració, i els països d’origen sempre solen ser els mateixos. Si els estudiants tenen necessitats educatives especials, comencen un any més tard.

– La direcció del centre decideix nombre d’alumnes per aula, salaris dels professors, confecció d’horaris, etc., i si la comunitat educativa no hi està d’acord, automàticament se cessa i assumeix la direcció un altre.

Després de la xerrada hem visitat l’escola i moltes de les seves aules i llocs comuns. Biblioteca, menjador, aules específiques amb uns equipaments que superen sens dubte el nostre sistema. En Pere ha entrat a una classe de Física amb els alumnes de 9è any (16 anys) i el que més l’hi ha cridat l’atenció és el baix nivell curricular que tenen; la lliçó d’avui anava sobre les forces i la gravetat, a un nivell molt bàsic, similar a la nostra assignatura de Física de 2n d’ESO. Això sí, els aparells per demostrar les explicacions, són per nosaltres un element a millorar, ja que les demostracions i els estris que utilitzen ben segur que ajuden als estudiants a entendre millor els conceptes explicats. Encara usen llibres i els exàmens són iguals als nostres. Na Mar, per altra banda, ha entrat a una classe d’Anglès (també amb alumnes de 9è any) a on els alumnes estaven asseguts en parelles i parlaven entre ells sobre diversos temes proposats per la professora, ja que avui els tocava treballar l’speaking. A les assignatures de llengües, en general, no empren llibres, com ens ha contat la professora, tot i que les classes segueixen un patró bastant paregut al nostre.

Un bon dinar escolar per acomiadar-mos, ha estat el detall que ens ha oferit la direcció del centre. Cal recordar que el dinar és gratuït per tots els alumnes i professors, tant a primària com a secundària.

Demà més i millor, amb una visita a una altra escola i l’horabaixa al Vasa museum.

Day 4

Per continuar amb l’estada per terres sueques avui hem visitat l’escola Drottning Blankas Gymnasueskola (Queen Blanka High School), institut de batxillerat. És una escola independent (privada) que ofereix un programa de tres anys amb les opcions d’economia, criminologia, dret, ciències socials, salut i infermeria. Hi treballen aproximadament 40 professors i és un edifici llogat (però nou i amb uns acabats i aules que fan enveja a qualsevol). La matrícula a aquest centre, com a tots els altres independents, va per puntuació i ve determinada per una agència estatal. Quan acabes la secundària fas una llista amb les teves peticions i segons la nota i les places, pots accedir al centre que prefereixes. 

Na Mar i en Pere han assistit a 4 classes (Psicologia, Castellà, Anglès i Comunicació) i resumint els punts principals de la visita han estat:

– Alumnes a partir de 16 anys.

– 20-22 estudiants per aula.

– Classes magistrals amb alumnes que pareix que estan totalment desconnectats, asseguts de qualsevol manera, amb beure damunt les taules, escoltant música, mirant el mòbil, taules pintades… Alguns d’ells escolten i participen en les dinàmiques.

– Utilitzen llibres i Chromebooks amb un sistema molt tradicional.

– Quan comença la classe el professor planifica l’hora segons introducció, presentació, treball, correcció, resum (amb el temps que s’invertirà a cada apartat).

Pel que heu pogut comprovar, almenys en aquests aspectes, la nostra educació tampoc és tan dolenta com sovint la qualificam.

Per acabar el dia, hem fet una visita al museu Vasa, on es troba una embarcació de més de 400 anys, que 333 d’aquests, va estar submergida dins el canal on es va botar, després de navegar només 20 minuts. Es tracta d’un vaixell per a la guerra amb 70 metres d’eslora, 1200 tones de pes i 2 pisos amb 64 canons que es va enfonsar poc després de començar el seu primer viatge i a la dècada dels 60 va ser reflotat i conservat sent l’element i el museu més visitat de tota Escandinàvia.

Demà toca la tercera escola i acabar els deures de la setmana durant l’horabaixa que no tenim programa. 

Day 5

Avui ha estat un dia molt productiu. Hem començat fent una visita a l’escola Vittra Brotorp, independent (privada), i a la fi hem acabat d’entendre com funciona el seu sistema. Es tracta d’una escola que compren de 0-1 anys fins a 16 i, com totes les independents, rep doblers públics per desenvolupar la seva tasca. Consta d’uns 400 alumnes (1 sola línia) i 47 professors, i pertany a una empresa que té 25 escoles i més de 8000 alumnes. La seva directora és de Saragossa i, amb confiança i tot el seu saber fer, ens ha contat una mica més els trets essencials d’aquest model d’escola. Com ja vam dir fa un parell de dies, els fons que reben són exactament els mateixos que les escoles públiques, però la gestió ha de ser millor, ja que és una empresa privada. Retallant una mica en certs aspectes, aconsegueixen tenir uns guanys que després repercuteixen en la millora d’altres, i així fan l’escola més atractiva per cada cop tenir més alumnes i amb això més ingressos.

Els trets més destacats del que hem vist avui són:

– Ofereixen extraescolars fins a les 4 per tenir les famílies contentes, encara que hi perdin econòmicament. Així tothom vol dur els seus fills allà.

– Treballen amb la idea de fer que els alumnes siguin autosuficients, tenguin cura d’ells i les seves coses, així com del món que els envolta.

– Afavoreixen l’autoestima dels estudiants, sobretot a l’hora de comunicar-se amb els més grans.

– Treballen molt amb projectes a la comunitat i el barri, que apropa als alumnes a la realitat. Solen ser 6 períodes de 6 setmanes.

– Tenen molt personal de suport (sobretot de llengües pels nouvinguts) que facilita l’aprenentatge del suec.

Cal destacar un parell d’entrevistes que formaran part del PÒDCAST sobre aquesta estada i no us podeu perdre.

L’horabaixa, amb molt poc temps lliure, ens ha servit per preparar les tasques que ens han encomanat, i que presentarem dissabte. Demà ens tocarà fer la visita a la Universitat d’Uppsala.

 Day 6

S’acosta la tornada de na Mar i en Pere. Avui ha estat un dia llarg però molt profitós. Ha començat amb una posada en comú de tot el que hem vist i observat mitjançant una dinàmica grupal utilitzant les 12 hores del rellotge per quedar amb els participants. Després d’omplir totes les hores d’entrevistes, cada 5 minuts anaven baratant l’hora i la pregunta. Amb això, han compartit l’experiència amb la resta de professors i ha estat molt enriquidor. Sobretot, veure que les observacions realitzades i les opinions coincideixen gairebé al 99%.

Quan s’ha acabat la sessió de “feedback” han partit cap a Sigtuna, poblet petit i molt acollidor, amb cases de fusta, devora el llac Ekoln (de més de 30 km de longitud). Després de la visita guiada, el viatge ha continuat fins a la ciutat d’Uppsala.

El més interessant d’aquesta ciutat és la universitat. Els guies han explicat la seva història, d’on podem destacar que Carl Von Linné, creador de la nomenclatura taxonòmica d’animals i plantes era d’allà. Posteriorment, han visitat el museu de la universitat on es conserven alguns dels manuscrits més importants, destacant una còpia del Principia Mathematica d’Isaac Newton, llibres de Galileu, partitures de Mozart i el Codex argentus, llibre més ben conservat de la llengua gòtica. 

Encara que demà queda la presentació de tota la setmana davant la resta de participants del grup, aprofitam per acomiadar l’article del bloc. Ha estat una setmana molt entretinguda, útil i, sobretot, gratificant, que ens ha aportat molts coneixements que, ben segur, alguns d’ells els podrem implantar a la nostra Cooperativa per a millorar la nostra tasca diària.

Fins aviat! 

Hejda!