Toy Hacking

Després d’una espera que se’ns feia eterna, a la fi hem partit!

Els quatre components d’aquest grup som Joan Xamena, Catalina Colom, Pilar Oliver i Caterina Obrador.

La intenció és formar-nos en robòtica i, per aquesta raó feim la formació de Toy hacking. Avui ha estat el primer dia de classe i hem conegut l’acadèmia Buinho. És una acadèmia que ensenya robòtica i codificació entre d’altres. A la primera part de la classe hem conegut els altres participants del curs i el professor ens ha presentat el programa. També hem començat amb les explicacions bàsiques d’electricitat i electrònica mentre obríem joguines velles o espenyades de manera segura.

Hem après com usar multímetres i soldar ferro per arreglar la part electrònica de les joguines.

Aquesta primera presa de contacte ens ha animat a continuar aprenent i a agafar idees per continuar demà amb moltes ganes.

Dia 2

La sessió d’avui ha estat una continuïtat del que vam fer ahir. Aquesta vegada, amb la intenció d’ampliar els coneixements adquirits, s’ha afegit el muntatge de peces pròpies a les joguines. Per dur-ho a terme, hem usat la targeta micro:bit (que actualment usam a les aules de 4t, 5è i 6è de Primària).

Per a posar-nos en situació, aquesta targeta és un ordinador de butxaca, una font operativa, microcontrolador i de baix cost molt útil per a l’aprenentatge de la programació a les escoles. S’empra usant la plataforma Makecode, la qual va ser creada per Microsoft i és una plataforma en línia per ensenyar el pensament computacional i la programació. Makecode empra blocs basats en un codi, però, de manera visual i processa una interface per a la targeta (simulador). Aquesta, és la principal plataforma per controlar la targeta Micro:bit i altres elements que s’hi afegeixen (sensors de moviment, de temperatura, termoreguladors, leds…).

L’acadèmia on ens fomam té un taller proveït amb tot el material necessari per a dur a terme qualsevol tipus de projecte. La imaginació i les ganes de fer feina són elements indispensables per dur a terme les activitats que ens proposen.

Dia 3

Dia Cultural.

Se’ns ha presentat l’oportunitat de visitar Cascais i Cabo da Roca.

A Cascais hem pogut visitar diferents museus i un antic palau. Cascais és mundialment conegut per la seva badia i per ser la ciutat d’acollida de reis exiliats. Avui en dia és una de les destinacions turístiques més conegudes de Portugal.

Per acabar el dia, hem visitat Cabo da Roca que és el punt més occidental d’Europa.

La temperatura és una mica diferent del que ara mateix estam acostumats a Mallorca, fa molt de vent i ho hem pogut comprovar just en arribar allà.

Dia 4

Avui matí hem estat molt actives. La intenció de la sessió era combinar la mecànica del que hem programat amb la part tangible d’una joguina. Toy Hacking és una estratègia de modificació de les funcions de les joguines afegint botons, interruptors, llums, motors, sons… en poques paraules, eliminar o incorporar noves peces i interaccions per ser capaç de modificar qualsevol tipus de joguina per tal de fer-la al nostre gust.

Els resultats de les nostres creacions han estat molt diverses i, a continuació exposam alguns dels resultats de tunejar el nostre lledoner de tal manera que, cada vegada que viatgi, mostri la informació referent a la temperatura, les passes aconseguides i l’orientació entre altres funcions.

Dia 5

Avui ha estat el nostre darrer dia de formació. El professor ens ha fet una xerrada per tal de ser conscients de les dificultats i entrebancs que es poden trobar a l’hora d’aplicar tot el tema relacionat amb la robòtica a les aules.

Som conscients que no disposam de tot el material que hem pogut manipular a aquesta acadèmia, però, passa a passa es pot anar ampliant i millorant. De moment, ja disposam dels ordinadors i de les targetes micro:bit per al nostre alumnat i ens estam formant i anam millorant per a continuar treballant-ho a les aules.

A més, ha compartit amb tots els components del grup una quantitat de documents en format.pdf relacionats amb la programació, el muntatge de les aules, les sessions per dur a terme en funció de les edats dels infants…

La nostra realitat d’aula és molt diferent de la que hi pot haver en altres escoles, però, no és un impediment treballar amb la robòtica. Cada un arriba on pot o on vol, però el que queda clar és que els mestres del Lledoner ens seguim formant per a una educació de qualitat per arribar a totes les necessitats sigui en l’àmbit que sigui.

Catalina Colom, Maria Pilar Oliver, Joan Xamena i Caterina Obrador.